Постни, бързи и лесни крекери
Всички обичаме да си похапваме нещо вкусно, но не обичаме да стоим часове наред в кухнята, нали? Особено в забързаното ежедневие, в което живеем днес. Затова няма да хабим и повече думи, а преминаваме директно към рецептата за домашни крекери. И незабравяйте, че ако обичате здравословните, леки, вкусни и питателни ястия, можете да се възползвате от нашата авторска пълноцветна книга с рецепти "Постни изкушения - 50 вкусни рецепти за всеки ден"!
Ето и рецептата за крекерите:
300 гр. бяло брашно
20 гр. соево брашно
150 мл. вода
80 мл. зехтин (олио)
1/3 ч.л. сол
По желание за поръска отгоре:
2 с.л. микс от семена и ядки (ленено семе, сусам, сл. семки, тиквени семки)
2-3 щипки морска сол смляна на едро
1-2 шипки пипер кайен
Измерете основните продукти и ги смесете в подходяща купа. Соевото брашо освен,ч е придава по-приятен цвят на тестото, го прави по-меко и крехко. В случай, че нямате или не желаете да позлвате, заместете с бяло или пшенични трици. След като замесите меко тесто, постелете в тавичка хартия за печене и го разстелете с помощта на малка точилка или с чаша, ако нямате такава. Дебелината на кората да е около 0,5 см. Поръските отгоре може да замените по ваш вкус с подправки или просто да не слагате нищо. За да не падат от крекерите, притиснете леко след поръсване отново с точилката (чашата). Нарежете леко с остър нож, не до долу в желаните форми и големини. Печете на 180 градуса до златисто (за около 12-15 мин., в зависимост дали сте пуснали вентилатор. В случай, че сте, температурата да е 160 градуса). Наблюдавайте процеса, защото бързо може да прегорят крекерите. След като извадите готовите крекери ги оставете да се охладят напълно. Тогава могат да се начупят по-лесно и без да се развали формата им. Сложете в буркан или кутия и похапвайте умерено, защото все пак съдържат доста мазнина и брашно.
*Средно една допустима порция, без да се прекалява е около 5-6 крекера в квадратна форма с размери 3 см.
**По желание можете да замените бяло пшенично брашно с пълнозърнесто или друг вид зърнено брашно.
Ето и рецептата за крекерите:
300 гр. бяло брашно
20 гр. соево брашно
150 мл. вода
80 мл. зехтин (олио)
1/3 ч.л. сол
По желание за поръска отгоре:
2 с.л. микс от семена и ядки (ленено семе, сусам, сл. семки, тиквени семки)
2-3 щипки морска сол смляна на едро
1-2 шипки пипер кайен
Измерете основните продукти и ги смесете в подходяща купа. Соевото брашо освен,ч е придава по-приятен цвят на тестото, го прави по-меко и крехко. В случай, че нямате или не желаете да позлвате, заместете с бяло или пшенични трици. След като замесите меко тесто, постелете в тавичка хартия за печене и го разстелете с помощта на малка точилка или с чаша, ако нямате такава. Дебелината на кората да е около 0,5 см. Поръските отгоре може да замените по ваш вкус с подправки или просто да не слагате нищо. За да не падат от крекерите, притиснете леко след поръсване отново с точилката (чашата). Нарежете леко с остър нож, не до долу в желаните форми и големини. Печете на 180 градуса до златисто (за около 12-15 мин., в зависимост дали сте пуснали вентилатор. В случай, че сте, температурата да е 160 градуса). Наблюдавайте процеса, защото бързо може да прегорят крекерите. След като извадите готовите крекери ги оставете да се охладят напълно. Тогава могат да се начупят по-лесно и без да се развали формата им. Сложете в буркан или кутия и похапвайте умерено, защото все пак съдържат доста мазнина и брашно.
*Средно една допустима порция, без да се прекалява е около 5-6 крекера в квадратна форма с размери 3 см.
**По желание можете да замените бяло пшенично брашно с пълнозърнесто или друг вид зърнено брашно.