Ориз с тофу и броколи
Необходими продукти:
½ ч.ч. ориз (бял, баланс, черен, пълнозърнест – по ваше предпочитание)
1 и ½ ч.ч. вода (или колкото изисква вида ориз, който сте избрали)
300 гр. броколи (може замразено)
2 бр. големи моркова
150 гр. сладка царевица от консерва
2 глави лук
250 гр. тофу
30 мл. олио/зехтин
2 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Измийте ориза под течаща студена вода добре. След това го сложете да ври в тенджера, като първо сложите водата да
заври, след това добавите половината сол и половината олио и накрая ориза. Разбъркайте, похлупете и оставете на много
слаба степен леко да къкри. Не отхлупвайте тенджерата, докато ориза не поеме водата. (Така става много по-вкусен
отклкото ако бъркате и отхлупвате периодично). През това време нарежете броколито на розички и го сложете в тава. Към
него сложете почистените и нарязани на лентички моркови. Също и лука, който е обелен и нарязан на полу-месеци.
Добавете и сладката царевица. Осолете с останалата част от солта и мазнината. Печете с фоло отгоре в загрята на 200 ֯С
фурна за около 25-30 минути. СЛед това махнете фолиото и запечете за още 10-15 минути. (Все пак пробвайте с вилица
дали всичко е готово преди да извадите тавата). Докато ориза и зеленчуците се готвят в незалепващ тиган запечете
тофуто. За целта го нарежете на дребни кубчета. Намазнете леко тигана и печете до златисто на средна степен на
котлона. Когато всички компоненти са готови, може да сглобите ястието: отдолу поставете от ориза желаното количество,
леко го притиснете в центъра на чинията и добавете от зеленчуците и тофуто. Да ви е сладко!